De beslissing over de verwachte terugkeer van ABN Amro op de beurs valt begin volgend jaar.
Binnen een paar maanden moet duidelijk zijn of ABN Amro naar de beurs gaat of niet. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zal de Tweede Kamer daar begin volgend jaar over informeren, meldde hij de Kamer dinsdag.
ABN Amro Nederland werd eind 2008 genationaliseerd, als onderdeel van de redding van het Fortis-concern. Het kabinet nam vorig jaar augustus het principebesluit de bank op enig moment weer naar de beurs te brengen. Dijsselbloem zei eind vorig jaar dat hij er geen haast mee heeft en dat de markt er klaar voor moet zijn.
In het jaarverslag over de staatsdeelnemingen schrijft de PvdA-minister nu dat hij een advies van de NLFI over een beursgang afwacht. NLFI is de stichting die namens de Staat de aandelen van ABN Amro, ASR en SNS Reaal beheert. “Alvorens er een besluit wordt genomen zal de Kamer begin 2015 worden geïnformeerd: , aldus de minister.
Het kabinet kiest mede voor een beursgang omdat het onwaarschijnlijk is dat een andere bank ABN Amro kan of wil overnemen. Wel krijgt ABN Amro mogelijk een ‘gifpil’ mee. Dat is een beschermingsconstructie waarmee na de beursgang een vijandige overname in ieder geval tijdelijk kan worden tegenhouden.
ABN Amro koestert degelijk imago
Als ABN Amro naar de beurs gaat, hoeven beleggers niet te rekenen op een radicale verandering van de strategie. De bank wil degelijk blijven bankieren, zonder grote risico’s, zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm afgelopen week in een interview met zakenkrant The Wall Street Journal.
“De enige risicovolle activiteiten die we ondernemen, zijn namens onze klanten. Als dat ABN Amro een beetje saai maakt, vind ik het best.”
Saaie bank, redelijk rendement
Zalm verwacht niet dat de bank ooit nog een rendement van 20 procent op het eigen vermogen zal halen, zoals in het verleden. Hij mikt op percentages in de ‘low double digits’, dat wil zeggen iets meer dan 10 procent.
De eerste negen van de maanden van dit jaar bedroeg het rendement op het eigen vermogen, exclusief bijzondere lasten, zo’n 11 procent; inclusief die bijzondere posten was dat 7 procent, schrijft The Wall Street Journal.
Beursgang ABN: staat lijdt verlies
De beursgang van ABN Amro wordt een van de grootste van financiële instellingen in de afgelopen tien jaar. Met de stap hoopt de regering het grootste deel van de pakweg 22 miljard euro die de Staat indertijd in de redding van de bank moest steken, terug te verdienen. De huidige boekwaarde van de bank is 15 miljard euro.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
ABN Amro sluit grote IT-deal met IBM: meer bankieren in de cloud, minder kantoren
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl